Zihinsel Sağlık ve Gelişim İçin Doğru Nefesin Önemi

Temmuz 6, 2011

Nefes, yaşam kaynağımız. Varlığımızı sürdürebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz en temel besini, oksijeni, bize sağlayan bedensel işlevimiz. Yemek olmadan haftalarca, su olmadan günlerce yaşabiliyorken; nefessiz sadece birkaç dakika
yaşayabiliyoruz (nefesimiz eğitimli değilse). Eğer bedenimizi nefesimiz aracılığıyla taşıdığımız oksijenle yeterli oranda besleyemezsek; bundan öncelikli olarak zihinsel aktivitelerimiz olumsuz yönde etkileniyor; ardından da bedenimizin diğer tüm fonksiyonları.

Beynimiz, diğer organlarımıza kıyasla, oksijene daha fazla ihtiyaç duyuyor. Beynimizin yeterli oranda oksijenle beslenmemesi zihinsel yavaşlık, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, sürekli yorgunluk, negatif düşüncelerde yoğunluk ve depresyon gibi olumsuz sonuçlara neden oluyor. Bu durum, bazılarımızda hayat enerjimizin düşmesi, kaderci yaklaşımın artması olarak gözlemlenirken; bazılarımızda da aşırı öfke, kaygı, panik ve gerginlik gibi negatif duygu hallerinin yükselmesiyle sonuçlanıyor.

 

Doğru nefesin zihin sağlığı için önemi

Hepimiz nefes alıyoruz ve bunu otomatik bir şekilde; çoğu zaman farkında olmadan yapıyoruz. Belki “doğru nefes”i ilk kez duyunca aklınıza şu soru gelebilir; “Soluk alıp vermenin, neresi doğru ya da yanlış olabilir?”

Evet, hepimiz nefes alıyoruz, ama maalesef birçoğumuz bilinçsizce, sığ ve hızlı nefes alışverişinde bulunuyoruz. Bu sebeple yeterli oksijeni zihnimize ve tüm hücrelerimize yönlendiremediğimiz gibi; gerekli karbondioksiti de bedenimizden dışarıya atamıyoruz. Sonuç olarak; zihinsel ve bedensel sağlığımız için ihtiyaç duyduğumuz oksijeni alamıyoruz ve vücudumuzda toksinleri biriktiriyoruz. Bu olumsuzlukları yaşamamak için daha derin ve daha yavaş bir nefes alışkanlığı edinmeye ihtiyacımız var.

Hızlı ve sığ nefesin, sadece zihnimiz için değil, tüm bedenimiz için negatif sonuçları bulunmakta. Yanlış nefes alışkanlığı bireyi, uyku bozukluğu, anksiyete, mide problemleri, kaslarda kramp, baş dönmesi, göğüs ağrıları gibi rahatsızlıklara kadar götürebiliyor. Bu yüzden nefes alışkanlıklarımızı yeniden doğru bir şekilde düzenlememiz, zihinsel ve bedensel sağlığımız için son derece önemli.

 

Neden burnumuzdan nefes almalıyız?

Doğru nefesin en temel kurallarından birisi, nefes alışverişinde sadece burnumuzu kullanmak. Günlük yaşantımızda, burnumuzdan nefes almamız fiziksel ve duygusal açıdan sağlıklı olmamız için gerekli.

Burundan nefes aldığımızda, içimize çektiğimiz hava burun kıllarımızda ve sinüslerimizde filtre edilir ve hava, ciğerlerimize inerken ısınır, nemlenir. Böylece en temel gıdamızı, temiz ve bedenimize uygun ısıda almış oluruz. Burun nefesi, kanımızdaki oksijen – karbondioksit dengesinin kurulmasına da yardımcı olur. Ayrıca burundan aldığımız nefes, koku alma sinirlerimizi ve dolayısıyla zihnimizi çalıştırır. Bu durum, beynimizin doğal ritmini korumasına yardımcı olur ve zihinsel gelişimimizi destekler.

Lütfen, şimdi bu bilgiler ışığında, nefesinizi kontrol edin. Şu anda nasıl nefes alıyorsunuz? Hızlı mı, kesik kesik mi? Yoksa ağzınızdan mı nefes alıyorsunuz?

Bu kontrolden sonra, yavaşça arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve ilk bilinçli nefesinizi alın… Şimdi nefes aldığınızı, yaşadığınızı fark ederek; burnunuzdan sakin, yavaş ve derin bir nefes daha alın ve yine burnunuzdan yavaşça verin. İzin verin, nefesiniz en doğal ve doğru haliyle zihninizi, bedeninizi aktive etsin ve beslesin.. “Çünkü her şey, bilerek alınan tek bir nefesle başlar..”

Nefesinizi derinleştirdiğiniz, sakinleştirdiğiniz; huzurlu ve güzel günler geçirmeniz dileğiyle..

Sevgiyle,

Elif Şandan Doygun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2015 Nefes ve Yaşam
Tüm Hakları Saklıdır
Elif Şandan Doygun
0535 895 44 71   info@nefesveyasam.com
Nefes ve Yaşam