Okullar açılıyor! Ailelere minik tavsiyeler..

Eylül 7, 2013

kids at schoolOkullar başlıyor! Anaokulu ve 1. sınıf öğrencileri 9 Eylül 2013 Pazartesi günü okula merhaba diyecekler. Bütün yaz aileleriyle olduktan sonra, haliyle hem aileler, hem de çocuklar için pek de kolay olmayacak, okulun ilk günü ve ilk haftaları..

Bu sabah Haber Türk kanalında bir programda “Okullar açılıyor: Okul psikolojisi çocukları ve aileleri nasıl etkiliyor?” konulu güzel bir sohbet programı vardı. Psikiyatri uzmanı Prof Dr. Aytül Çorapçıoğlu Özdemir programda, bu konuda ailelere güzel tavsiyelerde bulundu. Ben de son özet geçtiği bilgileri burada sizlere paylaşmak istedim.

Aileler ve çocuklar için kolaylıkla geçiş yapacakları, uyum sağlayacakları keyifli, sıhhatli, güzel bir eğitim-öğretim yılı olsun!

Prof Dr. Aytül Çorapçıoğlu Özdemir’in, okul öncesi ve okulun ilk günleri için ailelere özetle verdiği tavsiyeler:

  • Okullar açılmadan önce, çocuğumuzla beraber okula gidelim, sınıfını beraber görelim. Sınıfını, okulunu güvenli bir yer olarak algılaması için bu önemli bir adım
  • Okul alışverişini çocuğumuzla beraber eğlenerek, güzel bir şekilde yapalım. Bunu keyifli bir aktiviteye dönüştürelim.
  • Okul öncesi hazırlıkları beraber evde yapalım; defterlerin kaplanması, kitapların hazırlanması vb..  Bu çabalarla amaç, çocukta okulla ilgili heves oluşturabilmek..
  • Çocuğumuz için, arkadaşları arasında çok göze batacağı; onu, bulunacağı ortamdan ayıracak, abartıya kaçan alışverişlerde bulunmayalım (Burada Aytül hanım, okulda göze batacak çok abartılı kalemler, çantalar vb gibi malzemeleri örnek gösterdi). Çocuk arkadaşlarının bir parçası olabilsin girdiği ortamda.
  • İlk gün okula, çocuğumuzu servisle değil de, kendimiz bırakalım. Okul çıkışı da çocuğumuzu alabilirsek çok daha iyi olur.. Ama anne-baba olarak, biz alamayacaksak, çocuğa mutlaka onu kimin okuldan alacağı ile ilgili açıklamada bulunalım ve bu konuda mutlaka doğru bilgiler verelim, çocukla aramızdaki güven ilişkisi gereği.
  • İlkokul 1. Sınıf çok önemli. Çocuğun okul ve eğitimle ilgili yargılarının oluştuğu bir dönem. O yüzden bu dönemde çocuklarımızı iyi takip edelim; bir kaygı, korku hali taşıdığını gördüğümüzde mutlaka rehber öğretmenle ve okulla bağlantıya geçelim;
  • Çocuğumuzun yanında öğretmeni hakkında olumsuz konuşmamaya çok özen gösterelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Copyright 2015 Nefes ve Yaşam
Tüm Hakları Saklıdır
Elif Şandan Doygun
0535 895 44 71   info@nefesveyasam.com
Nefes ve Yaşam