Ağustos 24, 2012
23 Ağustos 2012 tarihli Hürriyet Akdeniz gazetesinde yayınlanan köşe yazımın metnini aşağıda bulabilirsiniz.
Sevgiyle..
***
Gergin zamanlarda kendimizi rahatlatmak, odaklanmayı kolaylaştırmak, zihinlerimizi dengelemek ve kaygımızı, stresimizi azaltmak için kendi “nefes”imizden faydalanabiliriz.
Nefes almadan yaşayamıyoruz. Ancak malesef çoğumuz “nefes” aldığımızı, nefesin sadece fiziksel değil, ruhsal ve duygusal bedenlerimiz için de ne kadar kıymetli olduğunu fark edemeden günlerimizi geçiriyoruz.
Bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki bağlantıyı sağlayan nefes, bize “o anki” içsel durumumuz hakkında pek çok ipucunu verebiliyor. Nefes alışlarımız ne kadar düzensiz ve amaçsızsa, bu durum duygularımıza, zihnimize ve düşüncelerimize de aynı şekilde yansıyor. Duygularımız, düşüncelerimiz karışık, bedenimiz, zihnimiz gergin olduğunda da bu gerginlik ve stres hali, nefes alış verişlerimizi bozuyor ve nefesi doğal ritminden çıkartıyor. Yani her iki türlü durum da birbirini etkiliyor, tetikliyor.
Kısacası; düşüncelerimizi, duygularımızı sakinleştirmenin, zaman zaman boşaltmanın, zaman zaman da dizginlemenin yolu “nefes”ten geçiyor.
Stres & Kaygı anlarında Nefes
Stresli zamanlar geçiren çocuklara, gençlere ya da yetişkinlere bakın. Ya da en yakınınızda olan “kendinize” odaklanın. Gerginken, işle ilgili stresli bir toplantıya girmek üzereyken; ya da öğrenciyseniz sınava girerken veyahut sınav sonuçlarının açıklandığı web sitesine tıklamak üzereyken, nasıl nefes aldığınızı hiç fark ettiniz mi? Peki ya sakin, huzurlu bir sahilde en sevdiğiniz kitabınız elinizdeyken, nefesinizin ne kadar rahat aktığını, hiç zorlanmadığını, kesilmediğini fark edebildiniz mi?
Duygu ve düşünce durumunuz, nefesinize doğrudan yansır. Nefesin ritmi, yaşam ritmimizle bağlantı halindedir. Gergin ve kaygılıyken sığ ve kesik kesik nefesler alırken; rahat ve huzurlu olduğunuz anlarda nefesiniz sakin, yavaş ve daha derindir. Gergin ve stresli olunan anların, nefese ve tabii ki nefesle beraber, bedene, zihne ve ruha zararı büyüktür. Ancak bu noktada gerginliğinizi ve bu duygu durumunun nefesinize, bedeninize ne kadar zarar verdiğini fark ederek, “nefes”inize odaklanabilir; “bilinçsizce” yaptığınız bu yaşamsal hareket üzerinde “farkındalık” sağlayarak, onu iyileştirebilirsiniz. Nefesinizin iyileşmesi ve nefesinizi doğru, sakin ve yavaş almanız; bedeninizin, zihninizin ve ruhunuzun iyileşmesinde çok yardımcı ve destekleyici olacaktır.
Stres, hayatın bir parçası. Onu hayatımızdan tamamen yok edemeyiz, ancak “nefes”imizden faydalanarak, “doğru nefes alarak” ve “nefes tekniklerini” uygulayarak, kendimizi rahatlatmanın, gevşetmenin ve zaman zaman da motive etmenin yollarını bulabiliriz.
Bilerek alınan bir “Nefes”
Şimdi lütfen bu bilgiler ışığında, “nefes” aldığınızı fark ederek, burundan alıp, burundan verdiğiniz bir nefes alın. Nefesiniz size duygu durumunuzla ilgili neler söylüyor?
Gergin olduğunuz anlardan birisiyse ve nefesiniz kesik ve sığ ise, lütfen şimdi arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın; boynunuzu, omuzlarınızı gevşek bırakın. Bu farkındalıkla bir nefes daha alın ve bu sefer nefesinizi daha yavaş bir şekilde vermeye çalışın. Kendinizi gergin, stresli ve kaygılı hissettiğiniz anlarda, nefesinizi yavaşlatma egzersizleri, sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
Nefesiniz ne kadar iyileşirse; bedeniniz, zihniniz ve ruhunuz da o derece daha huzurlu ve sakin olacaktır.
Nefesinizin doğal ritmine kavuştuğu, huzurlu ve güzel günler geçirmeniz dileğiyle.