Doğru Nefes nedir?
2005 yılında, doğru nefes almanın bağışıklık sistemini güçlendirmede önemini kabul eden Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıklamalarına göre, doğru nefes alıp vermenin standartları şöyle;
Bu bölümde, doğru nefes almanın püf noktalarını bulacaksınız. Lütfen bu başlıklar dahilinde, nefesiniz üzerinde çalışmalar yapın.
Kendi nefesiniz üzerinde farkındalık oluşturmanız ve bu doğrultuda gerçekleştireceğiniz her olumlu değişim ve adım, yaşamınıza ömrünüzü uzatacak yeni yıllar dahil ederken, yıllarınıza da yaşam katmış olacak..
1. Nefes vererek, “nefes süreci”ni başlatın
Birçok insan nefesi düşündüğünde, ‘nefes alma’yı takip eden ‘nefes verme’ sürecini düşünür. Ama nefes almanın önce gelmesi gerektiğini ile ilgili hiçbir kural yok..
Sadece nefes vermeye odaklanarak, nefes alışkanlıklarınızda olumlu değişiklikler yapabilirsiniz. Bu ilk başlarda size çok farklı gelecek ve uygulamada biraz zorluk çekmeniz çok doğal. Ancak bunun üzerinde çalıştıkça ve nefesinizi takip etme alışkanlığını edindikçe, bu çalışma size yeni ve doğru nefes alma alışkanlıkları kazandırma yolunda yardımcı olacak.
Lütfen şimdiden başlamak üzere, aklınıza geldikçe, nefesinize odaklanın ve “nefes vererek” nefes sürecini başlatın.
2. Yavaş ve sakin nefesler alın
Birçok insan gergin, kaygılı, korku içerisinde ya da öfkeli olduklarında hızlı, kesik kesik ve göğüs nefes alırlar. Nefesleri düzensizleşir ve bu durum hem zihinsel, hem de duygusal bedenlerini olumsuz etkiler. Diyafram nefesi almak ise sizi dinginliğe kavuşturur;sakinleştirir ve dengeler.
Böyle anlarda nefesinizi yavaşlatmanın pek çok yolu var. Bunlardan birisi, nefes vermelerinizden sonra minik ‘es’ler vermek. Bir nevi nefes almayı çok az ertelemek..
Nefesinizi tam olarak verdikten sonra, nefes almadan önce birkaç saniye bekleyin. Bu ‘es’ler nefesinizin yavaşlamasına ve sakinleşmesine yardımcı olacak. Nefesinizin yavaşlaması da zihninizin ve bedeninizin yavaşlamasını sağlayacak.
3. Nefesinizi, düşüncelerinizle birleştirin
Nefesinizi alırken, içinize olumlu duyguları, yeni enerjileri aldığınızı hissedin ve “Rahatlıyorum” ya da “Güçlü ve sağlıklıyım” gibi düşünceleri zihninizden geçirin. Nefesinizi verirken de “Huzurluyum” ya da “Özgür ve Güvendeyim” gibi ifadeleri içinizden söyleyin.
Olumlamalarınızı ve pozitif düşüncelerinizi kendi kelimelerinizle ifade etmeniz ve nefesinizi bu düşüncelerle özdeşleştirmeniz çok daha etkili olacaktır.
4. Nefesinizi, vücut hareketlerinizle birleştirin
Nefes alıp verirken, kollarınızın, ellerinizin bu genişlemeyi ifade etmesine; vücudunuzun nefes alış verişinize uyum göstermesine izin verin.
Bunu sağlayabilecek en güzel egzersizlerden birisi ise şöyle;
Nefeslerinizin sakin, derin ve sessiz olmasına lütfen özen gösterin. Nefesiniz sakinleşince, bedeniniz ve duygularınız sakinleşir..
Doğru, derin ve sakin nefesli, bol oksijenli günler geçirmeniz dileğiyle.
Harikkaaaa!